Johannes (Hanno) Rol#

Zelfportret van Hanno Rol (2005).

Zelfportret Hanno Rol (2005).#

Biografie#

Hanno werd geboren in 1944, zoon van de kunstschilder Henricus Rol en de sopraan en pianiste Riet van Mourik Broekman. Op jonge leeftijd schilderde hij samen met zijn vader en grootvader (C. Rol) de omgeving van zijn geboorteplaats Noorden.

Op zestienjarige leeftijd volgde hij op de Normaalschool in Amsterdam een speciale opleiding voor de Kunstacademie ( o.a. bij van Tongeren en van der Spoel l. Van 1962-1968 was hij leerling op de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten te Amsterdam. Onder Leiding van Röling, Vaarzon Morel en den Ouden legde hij hier de basis voor zijn verdere ontwikkeling. Later was hij leerling van Sierk Schröder Otto B. de Kat en Lutge. In deze jaren werd de Urioth Prijs (een academieprijs) hem drie maal toegekend, naaraanleiding van zijn fraaie buitenstudies. Met deze stimulans ging hij in 1968 drie maanden schilderen in Zuid-Frankrijk.

Van 1968 tot 1972 was hij vrij werkzaam rond het atelier van zijn vader. In deze tijd werd de tentoonstelling de “Drie generaties Rol’’ georganiseerd, waarbij behalve de landschappen ook portretten en aquarellen uit verschillende periodes’ te zien waren.

In 1972 trouwde hij met een leerlinge uit het atelier van zijn vader. Getrokken door de uitbundige natuur en het vrije leven, emigreerden ze in dat jaar naar Nieuw- Zeeland. Hier werd hij aktief lid van de Auckland Society of Arts.

In 1982 werd een van zijn landschappen in olieverf geselecteerd voor een Commonwealth tentoonstelling in Londen. Sindsdien bestaat er een toenemende belangstelling voor het werk van Hanno Rol. De aquarellencollectie uit deze tijd munt uit door een kleurenintensiteit en harmonie waarbij het figuratieve van ondergeschikt belang is geworden. Bij Het voortdurend zoeken naar een kleurenevenwicht is de helderheid in hei werk behouden gebleven.

In 1985 vertoonde “Galerie DM” reeds werk van Hanno Rol. Er was veel belangstelling. In Auckland, Nieuw-Zeeland bestaan steeds meer belangstelling voor zijn werk, wat tot uiting kwam in een expositie in de galerie “Charlotte H.” in 1988. In februari 1992 word een selectie van aquarellen en krijttekeningen getoond in “Galerie DM”.

Verhalen#